English Polski
Tom 10, Nr 2 (2015)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2015-05-22

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 785
Wyświetlenia/pobrania artykułu 2941
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Miejsce wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów w prewencji pierwotnej schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Czy i kiedy stanowi alternatywę dla kwasu acetylosalicylowego? Stanowisko grupy ekspertów

Beata Wożakowska-Kapłon, Krzysztof J. Filipiak, Artur Mamcarz, Krzysztof Narkiewicz, Andrzej Tykarski, Krystyna Widecka
Folia Cardiologica 2015;10(2):100-105.

Streszczenie

Zastosowanie kwasu acetylosalicylowego (ASA) w prewencji pierwotnej schorzeń układu sercowo-naczyniowego (CVD) poddano w wątpliwość z powodu niezadawalającego stosunku korzyści do ryzyka takiego działania. Zastosowanie ASA w tym wskazaniu jest przedmiotem toczących się debat. Doniesienia z piśmiennictwa wskazują na silne antyagregacyjne właściwości wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów (STE). Ekstrakt ten, pełniąc rolę żywności funkcjonalnej bądź suplementu diety, mógłby dzięki swoim właściwościom antyagregacyjnym i przeciwzakrzepowym stać się pomocny w prewencji pierwotnej zdarzeń sercowo-naczyniowych (CV). Zanim zostaną zakończone i opublikowane badania służące ustaleniu ostatecznego miejsca ASA w zapobieganiu incydentom CV, zaprezentowano dokument będący stanowiskiem grupy ekspertów, w którym podsumowano możliwe zastosowanie STE w prewencji pierwotnej CVD w wybranych populacjach osób dorosłych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF