Na skróty

dostęp otwarty

Tom 6, Nr 4 (2010)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2011-04-19
Pobierz cytowanie

Rola apeliny w patogenezie otyłości

Zygmunt Zdrojewicz, Agnieszka Majer
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2010;6(4):201-205.

dostęp otwarty

Tom 6, Nr 4 (2010)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2011-04-19

Streszczenie

Apelina jest nowo odkrytym białkiem zidentyfikowanym jako ligand znanego wcześniej receptora APJ. W ostatnich latach wykazano jej obecność w różnych narządach: w przewodzie pokarmowym, tkance tłuszczowej, mózgu, trzustce, we krwi i w układzie krążenia. Znana jest jako silny czynnik hipotensyjny i jedna z najsilniejszych substancji działających inotropowo dodatnio. Omawiane białko jest jednym z hormonów wydzielanych przez komórki tłuszczowe adipocytokin; jego nadmiar stwierdza się w przebiegu chorób związanych z otyłością. Różne badania udowodniły istotną rolę apeliny w patogenezie otyłości i kontroli metabolizmu. Wykazano, że apelina działa na ośrodek pragnienia, hamując głód oraz modyfikuje sekrecję hormonów przysadkowych i podwzgórzowych. W wielu badaniach wykazano, że o stężeniu apeliny wyraźnie decyduje stan odżywienia organizmu oraz stężenie osoczowe insuliny, która pobudza komórki tkanki tłuszczowej do wydzielania opisywanego białka. Jednocześnie wiadomo, że apelina hamuje sekrecję insuliny w wysepkach trzustkowych. Rola omawianego białka w patogenezie otyłości wiąże się także z jej działaniem naczyniotwórczym w obrębie tkanki tłuszczowej, którego odwrócenie może być nową metodą w walce z otyłością. Znaczenie adipokiny w chorobach z kręgu otyłości, hiperinsulinemii i rozwoju cukrzycy typu 2 wydaje się być według najnowszych badań kluczowe.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2010, tom 6, nr 4, 201-205

Streszczenie

Apelina jest nowo odkrytym białkiem zidentyfikowanym jako ligand znanego wcześniej receptora APJ. W ostatnich latach wykazano jej obecność w różnych narządach: w przewodzie pokarmowym, tkance tłuszczowej, mózgu, trzustce, we krwi i w układzie krążenia. Znana jest jako silny czynnik hipotensyjny i jedna z najsilniejszych substancji działających inotropowo dodatnio. Omawiane białko jest jednym z hormonów wydzielanych przez komórki tłuszczowe adipocytokin; jego nadmiar stwierdza się w przebiegu chorób związanych z otyłością. Różne badania udowodniły istotną rolę apeliny w patogenezie otyłości i kontroli metabolizmu. Wykazano, że apelina działa na ośrodek pragnienia, hamując głód oraz modyfikuje sekrecję hormonów przysadkowych i podwzgórzowych. W wielu badaniach wykazano, że o stężeniu apeliny wyraźnie decyduje stan odżywienia organizmu oraz stężenie osoczowe insuliny, która pobudza komórki tkanki tłuszczowej do wydzielania opisywanego białka. Jednocześnie wiadomo, że apelina hamuje sekrecję insuliny w wysepkach trzustkowych. Rola omawianego białka w patogenezie otyłości wiąże się także z jej działaniem naczyniotwórczym w obrębie tkanki tłuszczowej, którego odwrócenie może być nową metodą w walce z otyłością. Znaczenie adipokiny w chorobach z kręgu otyłości, hiperinsulinemii i rozwoju cukrzycy typu 2 wydaje się być według najnowszych badań kluczowe.
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2010, tom 6, nr 4, 201-205
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

apelina; otyłość; cytokiny

Informacje o artykule
Tytuł

Rola apeliny w patogenezie otyłości

Czasopismo

Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii

Numer

Tom 6, Nr 4 (2010)

Strony

201-205

Opublikowany online

2011-04-19

Wyświetlenia strony

743

Wyświetlenia/pobrania artykułu

4295

Rekord bibliograficzny

Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2010;6(4):201-205.

Słowa kluczowe

apelina
otyłość
cytokiny

Autorzy

Zygmunt Zdrojewicz
Agnieszka Majer

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk,

tel. +48 58 320 94 94, faks +48 58 320 94 94, e-mail:  viamedica@viamedica.pl